Aktuality

   

Pardubický kraj
Zima pomalu končí a my se těšíme na první jarní den a příchod jara.

Před vánocemi jsme se sešli 2x a to v listopadu v Brandýse nad Orlicí a v prosinci v Pardubicích na bowlingu. V Brandýse nad Orlicí jsme měli schůzku v hotelu Jiřička a potom jsme navštívili objekt rehabilitačního ústavu. Paní průvodkyně nám vysvětlila historii ústavu a potom provedla celým areálem. Rehabilitační ústav je zdravotnické zařízení s dlouholetými zkušenostmi s léčbou pacientů s problémy pohybového ústrojí a s tradicí od roku 1898. Poskytuje komplexní rehabilitační péči po úrazech a operacích, s bolestmi páteře a kloubů a s onemocněním neurologického systému.
Specialitou tohoto ústavu je , že provádí vlastní speciální rehabilitační metodu vypracovanou na základech biomechaniky, neurofyziologie a anatomie - INFINITY method. Cílem této metody je léčba především pacientů s onemocněním pohybového ústrojí, současně slouží jako preventivní pohybový program u lidí, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a pro svou postavu.
Léčí se tu nemoci pohybového aparátu a to degenerativní, zánětlivé a ostatní, dále nemoci centrálního a periferního nervového systému a choroby metabolické. Nově nabízí rehabilitační ústav preventivní péči formou přímo placených lázeňských pobytů (rekondičních a regeneračních tzv. welness pobytů). Nám se velice líbily relaxační zóny a to zóna „Rudé moře“ s ukázkou fauny a flory exotického světa a zóna „Amazonská džungle“ s tropickým akváriem, s želvami a s modročelými amazonskými papoušky. Odpočívajícím pacientům navazuje prostor pocit džungle, a to jak rostlinnou výzdobou, tak i relaxační hudbou se zvuky pralesa. Závěrem jsme si prohlédli jednotlivá pracoviště léčebné rehabilitace, fyzikální terapie, vodoléčby a ostatní (rašelinové zábaly, parafín, léčebná inhalace, plynové injekce a kryoterapie). V přilehlém lázeňské parku je zřízen mini zoo koutek s mývalem a nosálem. Na bowlingu o pohár předsedy KB ČR se naše družstvo umístilo na krásném 2. místě a náš člen Tomáš Slezák se umístil celkově také na 2. místě.



V nastávajícím období naše krajská organizace zabezpečí:
- 22.4.2017 v České Třebové v Národním domě Drummel již tradičně celostátní jednání P, KRK a RV KB – zabezpečit kopírku a objednat termín
- 6. – 8.5.2017 výjezdní zasedání P , KRK a RV KB v Kolibě v obci Hrádek u Ústí nad Orlicí – stavba přístřešku, objednat bazén v Ústí nad Orlicí
- 20.5.2017 v Praze v klubu Vrtule – Shromáždění delegátů, P, RV a KRK, obsluhu v baru
- 9. – 11.6.2017 víkendovou rekondici naší krajské organizace v rekreačním středisku DKV Č. Třebová – Medlově. Objednat bazén „U Loubů“ a thajské massage. V neděli 11.6. při odjezdu se zúčastníme ve Sněžném tradičního řemeslného jarmarku.
- Poslední víkend v srpnu proběhne schůzka v Moravské Třebové, účastníme se kulturních pořadů oslav 760 let od založení města. Dopřesnit termín, ubytování?
- Poslední víkend v září proběhne schůzka v Lázních Bohdaneč s prohlídkou areálu LLB. Dopřesnit místo a termín.
P o z v á n k a:
Dne 11. března 2017 se koná Krajské shromáždění KB ČR, z.s. krajské organizace Pardubického kraje. Shromáždění se uskuteční v České Třebové v Národním domě Drummel v 10:15 hod. Po schůzi si zahrajeme bowling a bude následovat společný oběd.
Program jednání:
1. Zahájení.
2. Schválení programu, jednacího řádu, zapisovatele.
3. Volba pracovních komisí.
4. Zpráva o činnosti KB PaK za rok 2016.
5. Zpráva o finančním hospodaření KB PaK za rok 2016 a návrh rozpočtu 2017.
6. Diskuse.
7. Volba delegátů KB PaK na Shromáždění delegátů KB ČR, z.s., které se bude konat 20. května 2017 v Praze.
8. Usnesení, závěr.

Historie zámku v Litomyšli

Počátky zámeckého areálu sahají až do středověku, kdy zde nejprve stála premonstrátská kanonie s románskou bazilikou, proměněná v polovině 14. století v sídlo nově zřízeného litomyšlského biskupství, z jehož objektů se po husitských válkách stalo sídlo světských majitelů panství. Zámek nabyl současné podoby v průběhu 2. poloviny 16. století. Na místě původního hradu nechal nejvyšší kancléř Království českého, Vratislav II. z Pernštejna (1530–1582), postavit své reprezentativní sídlo. Kompletní rozsáhlou přestavbu navrhl Giovanni Battista Aostalli (1510–1575), uskutečnila se v letech 1568–1581. Východní křídlo, severní chodba a spojovací křídlo byly použity ze starších staveb. Západní křídlo je renesanční novostavbou s částečným využitím starších sklepů. Bohatou sgrafitovou výzdobu, jak psaníčkovou (asi 8000 psaníček na plášti zámku) tak figurální (náměty starozákonní, antické, bitevní scény na severní stěně II. nádvoří) provedla skupina italských zedníků a kameníků, z nichž je nápisem na sgrafitu zmíněn Šimon Vlach. Pernštejnové vybudovali na zámku i kapli, zasvěcenou sv. Monice. Po Pernštejnech získali zámek Trauttmansdorfové, kteří zde sídlili do roku 1753. Po nich se na zámku usadil rod Valdštejnů - Vartemberků. Ti nechali upravit interiéry v klasicistním stylu svým dvorním malířem Dominikem Dvořákem. Sgrafitová výzdoba zámku byla zamalována, obnovena byla až ve 20. století. Zámek se v roce 1855 dostal do aukce, ve které ho koupili Thurn - Taxisové. Ti na zámku již nesídlili. Přesto zůstal zámek v jejich držení až do konce druhé světové války, kdy byl na základě Benešových dekretů rodu zabaven. Stal se svozovým depozitářem pro mobiliáře zámků, které neměly být otevřeny veřejnosti, později zde vzniklo muzeum české hudby. V roce 1962 byl prohlášen národní kulturní památkou, roku 1999 byl zařazen do seznamu UNESCO. Zámecký areál je na základě restitučních procesů rozdělen na část státní (zámek, úřednický dům čp. 94, zahrada a park, kočárovna) a městskou (pivovar, jízdárna, 1. nádvoří, domek za jízdárnou).
Zámecké divadlo - Zámecké divadlo nechal postavit v letech 1796-1797 Jiří Josef hrabě Valdštejn-Vartemberk. Hlediště vymaloval opět Dominik Dvořák, bohatý soubor kulis dodal vídeňský dvorní divadelní malíř Josef Platzer (1751-1806). Členové hraběcí rodiny a její přátelé hráli v divadle pro sebe i pro publikum z města především tehdy populární konverzační komedie; bohatý divadelní život trval až do začátku čtyřicátých let 19. století. Divadlo, zachované včetně jednoduché jevištní mašinérie k výměně dekorací, je jedním z mála takto dochovaných historických divadel v Evropě.
Zámecká zahrada - Vratislav z Pernštejna nechal západně od zámku zřídit pravidelnou zahradu s nedochovanou mramorovou kašnou. Na sever a východ od zámku se nacházelo opevnění, později proměněné v sady a užitkovou zahradu. V závěru 18. století byla tato zahrada upravena do podoby anglického parku, který dnes tvoří důležitou součást celého areálu.
Od roku 1999 je zámek zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.
Ing. Miroslav Veselý
Předseda KV KB Pardubický kraj


Mohlo by nás zajímat:
Jak správně sedět u počítače, aby nás nebolela záda
S prací na počítači se často spojují tzv. počítačové choroby. Podle průzkumů téměř 90 % těch, kteří většinu dne sedí u počítače, občas trpí bolestmi šíje nebo zad, časté jsou i problémy se svaly a úpony na rukou, říká MUDr. Michaela Tomanová, která se léčbou pohybového aparátu dlouhodobě a úspěšně zabývá.
I když je možné jmenovat různé zdravotní problémy, které jsou s prací na počítači spojovány, příčinou většiny těchto „počítačových chorob“ je dlouhodobé sezení, často téměř ve stejné poloze, a dále neergonomické uspořádání pracoviště. Pozor bychom si měli rozhodně dávat na to, jak u počítače sedíme, jak pracujeme s klávesnicí a myší, jak je nastavený monitor a podobně. Další chybou může být, že neměníme svou polohu a neděláme si krátké přestávky. Trávení dlouhého času v jedné strnulé pozici přetěžuje náš pohybový aparát.
A jaké choroby jsou nejčastěji s prací na počítači spojovány? „Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, můžeme pociťovat bolest, brnění a necitlivost horních končetin. Objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní páteř. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy,“ říká lékařka.
Vhodná prevence
Správná prevence zdravotních problémů souvisejících s počítačem může pomoci předejít mnohdy i chronickým potížím. Nejen páteři ulevíte, když si během pracovního dne uděláte krátké přestávky na protažení (ať už za počítačem nebo jinde) Je nezbytné zajistit si vhodnou pracovní židli a dbát na uspořádání pracoviště tak, abychom mohli sedět správně a bez většího přetížení a nemuseli se hrbit. „Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Tento posed je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku potřeba si na to opravdu zvyknout a nedávat nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel. K tomu nám pomůže správný výběr židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná. Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočinuly. Během práce na počítači je dobré si dělat přestávky nejen na protažení a uvolnění těla, ale také rukou,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová.
Poznámka:
prim. MUDr.Michaela Tomanová, MBA, Ph.D. je ředitelkou rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí a často v tisku uveřejňuje své články na pomoc pacientům s problémy s pohybovým ústrojím /např. dlouhodobé řízení motorového vozidla, odklízení sněhu a chůze po náledí/.
Ing. Miroslav Veselý
Předseda KV KB Pardubický kraj

   

Přihlášení a registrace  

   

Novinky e-mailem  

   

FAQ - časté dotazy  

   

Počet přístupů  

5303193
Dnes
Včera
Tento týden
Minulý týden
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkem
2153
2462
4615
5287028
29735
66757
5303193
Tvoje IP: 18.191.174.168
2024-04-16 18:44
   

Plán akcí

   

Sponzoři a dárci

   

Ze společných akcí

   

Účetní uzávěrka

   
© Klub bechtěreviků ČR z.s.